Makat bölgesi hastalıklarının en sık görülen 2 hastalığıdır ve en fazla ıstırap verenidir. Makatta çatlak, makat yırtığı gibi isimlerle de anılmaktadır. O kadar şiddetli acı ve ağrı yaparki klasik kitaplarda “hasta tuvaletten gözü yaşlı çıkar” diye tarif edilmiştir.
Anal fissür nedir
Makatı iç kısmında oluşan çatlak şeklinde yaradır, kadınlarda daha sık görülür. Bir tarafta olduğu gibi birkaç noktada da olabilir.
Anal Fissür Nedenleri ;
Kabızlık;
En sık sebep kabızlıkıtır, % 90 dan fazla neden budur. Bir defa kabız olmak yeterli olmaktadır. Oluşmaması, tedavinin kolay olması ve tekrarının engellenmesi için kabızlık kesinlikle ortadan kaldırılmalıdır.
İshal;
Gün içinde çok defa tuvalete çıkmak makatı zedeleyebilir
Amip;
İshal gibi sık çıkmak sebptir.
Anal sex ;
Zorlanmaya bağlıdır
Makata cisim sokmak;
Kalın cisimle zorlama makatı yırtar.
Anal Fissür Belirtileri
Acı ; dışkılama sırasında cam çiziyormuş hissi olur
Ağrı ;Tuvalet sonrası makatta kasılmaya bağlıdır ve saatlerce sürer.
Kabızlık ;Hasta tuvalete gitmeye korktuğu için geciktirir ve kabız kaır
Kanama ; Sık görülmez yırtıktan kanama olur
Meme; Sentinel tag denilen çıkıntı olur bu da kronikleşme bulgusudur
Kaşıntı; % 70 oranında görülebilir, yırtık iyileştiğinde kaşıntı kendiliğinden düzelir.
Teşhis
Genellikle hemoroid sanırılı hatta doktorlarında önemli bir kısmı yanlışlıkla hemoroid teşhisi koyabilir.
Tecrübeli bir cerrah muayeneyle % 99 doğru bir şekilde teşhis eder, kolonoskop veya benzeri görüntüleme yöntemleri yol gösterici değildir ve uygulamaları gciddi ağrı yapar.
Anal fissür çeşitleri;
İlk 1-2 haftalık dönem yeni yani akut fissür, bu sürede iyileşmediyse kronik fissür teşhisi konur. Tedavi çeşidine göre değişir.
Tedavi
İlaçla tedavi; Erken yani akut dönemde kabızlık engellenir, Anuflex merhem tek başına veya anestol ve rectoderm merhem birlikte kullanılır, bu tedavilerin başarı şansı % 40 civarıdır yani ilaç kullanan 100 kişiden 40 ı tam iyileşir ancak kabızlık yaşanmazsa tekrarlamaması beklenir.
Kronik dönem;
İlaçlarla iyileşme ihtimali azalmıştır ancak yine de 1-2 hafta anuflex merhem denemek akıllıca olur, anuflex merhem iyileştirmezse botox enjeksiyonu veya ameliyat yapılmalıdır.
Botox enjeksiyonu; Sağ ve sol kaslara 50 şer ünite yapılmalıdır, başarı şansı % 95 ler düzeyindedir, akut fissürde de kullanılır
Ameliyat; sadece kronik fissürde uygulanır. Kapalı ve açık olarak 2 şekilde yapılabilir, kapalı makat çatlağı amiyatının bir çok üstünlükleri vardır.
Tedavi seçenekleri ilgili konu başlıklarında ayrıntılı incelenmiştir.
Anal Fissür Ameliyatının Riskleri ;
Çok seyrek olarak (binde bir) kontrolsüz gaz ve dışkı kaçağı olabilir. Bu kaçak daha çok kirlenme şeklindedir. Ameliyattan hemen sonra görülme sıklığı daha fazladır ancak bunların önemli bir kısmı ilk 2 ayda, bir kısmı 8 ayda kendiliğinden düzelir. Binde bir kadarı kalıcıdır ve ek bir cerrahi işlem gerektirebilir.
Korunma;
Bütün hastalıklarda olduğu gibi korunmak en doğru yaklaşımdır. Kabızlığın engellenmesi yeterlidir.
Beslenme;
Kabızlığın engelleneceği şekilde beslenmek gerekir, sebze, meyve çok tüketilmelidir. Kepekli ekmek yenmelidir. Acı yemek şikayetleri artırabilir.
Makat çatlağı genetikmidir ?
Aslında ailesel özellik taşımaz ama kabızlığın sık görüldüğü ailelerde çatlak görülme sıklığı normal toplumdan daha sıktır.
https://www.ideaklinik.com/anal-fissur-makat-catlagi-tedavisi.html
https://www.ideaklinikankara.com/makat-catlagi-tedavisi/
İstanbul Bakırköy’de genel cerrahi uzmanı olarak görev yapıyorum. Proktoloji alanına giren tüm hastalıkların teşhis ve tedavisinde hizmet veriyorum. Bana ulaşmak isteyenler 0212 572 72 65 numaralı telefondan ulaşabilirler.