Makat apsesi

Makat apsesi bölgenin en ağrılı hastalıklarındandır. Başlangıçta hafiftir ancak 2-3 günde giderek artar ve müdahale edilmezse 5.-6. günlerde artık dayanılmaz hale gelir, hasta oturmaz durumdadır. Olabildiğince erken müdahale hastaya çok ciddi avantajlar sağlar.

Makat Apsesi Neden Olur?

Nedeni çok net değildir. Anüs bölgesinin nemini sağlayan ter bezi benzeri salgı yapan bezler vardır. Bu bezlerin salgısının olduğu delikte bit tıkanma yada engel olması durumunda içeride birikir ve bu birikintiye mikrop bulaşır. Mikrop bulaşmasıyla önce iltihap oluşur ve kısa sürede apse haline döner. Genel toplumla kıyaslandığında kronik kabızlık yaşayan insanlarda daha sık görülmektedir.

Makat Apsesi Belirtileri Nelerdir?

Rahat oturamama
Bölgede giderek artan künt bir ağrı
Dolgunluk hissi
Tuvalete gitme isteği
Dışkılamaya rağmen rahatlayamama
Bölgesel kızarıklık
Dokumakla çok ağrılı şişlik
Ateş yükselmesi, halsizlik, bitkinlik gibi genel enfeksiyon belirtileri
Kendiliğinden patlarsa akıntı

Anal Apse Teşhisi Nasıl Konur
Hastalar genellikle hemoroid sanarak yanlış teşhis koyarlar yine bu yanlışlıklarını devam ettirerek komşu yada eczacı önerisiyle hemoroid ilacı kullanırlar ve ne yazık ki asıl hastalığın tedavisini geciktirirler. Tecrübeli proktoloji uzmanı hastayı dinleyerek dahi doğru teşhis koyabilir, muayeneyle bunu kesinleştirir, seyrek olarak anoskop muayenesi gerekir. Çok seyrek görülen rektal veya perirektal apse tanısı için anal ultrason gerekebilir. Tomoğrafi, MR, kolonoskop, rektoskop gibi tetkiklere pek ihtiyaç olmaz.

Makat Apsesi Tedavisi
Öncelikle bölgede şiddetli ağrı varsa kesinlikle rastgele ilaç kullanılmamalı, doğru teşhis konmalı ve uygun tedavi başlanmalıdır. Çünkü makattaki apselerin tedavisinin gecikmesi fistül denilen daha ciddi bir hastalığa dönüşmektedir. Müdahalenin ne zaman yapıldığı çok önemlidir. Apsenin başladığı günden sonraki 4. gün boşaltılırsa % 40 ihtimalle fistül olur ancak bu süre 6. güne kadar uzatıldıysa % 60 ihtimalle fistül olur, en kötüsü kendi haline boşalması beklendiyse % 90 ihtimalle fistül oluşur. İlk günlerde teşhis koymak daha doğrusu nereden boşaltılacağına veya olgunlaşıp olgunlaşmadığına karar verilemeyebilir bu durumda hasta her gün kontrole çağrılmalıdır.

Tek başına antibiyotik kullanımı kesinlikle yetersizdir mutlaka en kısa sürede boşaltılmalıdır. Boşaltma işlemi narkoz ile veya bölgesel uyuşturma ile yapılabilir. Küçük bir ameliyat ta olsa usulüne uygun yapılmalıdır. İğne ile boşaltmak veya küçük bir delikle boşaltılması sorunu net bir şekilde çözmez. Apsenin en yumuşak olduğu ve makatın çizgisine en yakın noktadan 2 – 2.5 cm deri kesilerek rahatça boşalması sağlanmalı ve erken kapanmaması için içerisine mesh denilen bir parça konmalıdır. Küçük t harfi şeklinde açılması gerekir dense de son derece gereksizdir. Boşaltma işleminden sonra uygun antibiyotik başlanmalıdır. Dayanılmaz düzeylerde olan ağrı boşaltıldığı anda ciddi düzeyde azalır. Hastalar genellikle bir oh çeker.

Anüs Apsesine Hangi Antibiyotik Alınır
Tek başına antibiyotikle tedavi edilme ihtimali çok düşüktür. Genellikle drenaj yani boşalttıktan sonra antibiyotik başlanır. Asıl tedavisi boşaltılmasıdır ek olarak antibiyotik verilmesi daha çok çevre dokılara yayılmış iltihabın iyileşmesine yöneliktir.

Apse Tedavi Ücreti
Kliniklere göre çok değişebilmektedir. Bu konuda İnternet ortamında ücretlerini paylaşan tek sağlık merkezi IDEA Klinik ücretleri şu şekildedir; SGK sı olan hastalar için 800 TL, SGK sı olmayan hastalar için 1600 TL.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Canlı Destek
İletişim Bilgileri