Oturma banyosu nasıl yapılır

Makat bölgesi hastalıklarında ve bunların ameliyatları sonrası ,şişlik  ve ağrıların azaltılmasında ve yara iyileşmesini hızlandırmak amacı tamamlayıcı ve destekleyici tedavi için hastaya oturma banyosu önerilir.

Hangi hastalıklarda oturma banyosu verilir: oturma banyosu ne kadar yapılır

Hemoroid (basur),

Anal fissür (makat çatlağı, makat yırtığı),

Makat fistülü,

Makat apsesi
Ayrıca tüm bu hastalıkların ameliyatlarından sonra da önerilir.
Cerrahi dışı tedavisi yapılan kondilomdan sonra da bu bölgede açık yara oluşur, açık yaranın daha çabuk iyileşmesi için de önerilir.
Apse hariç ağrılı tüm bölge hastalıklarında ağrıyı azaltmak amacıyla yapılabilir. Tedavilerinde yeri olmamakla birlikte ağrıya yönelik yapılır.

Oturma banyosu nasıl yapılır?

Oturma banyosu yaparken çömelme pozisyonunda olmamalıdır.Bu nedenle oturma banyosu yapılacak küvet yada leğen mutlaka sandalye,tabure veya klozetin üzerine konulmalıdır.Çömelme pozisyonunda ıkınmaya eğilim artar.Karın kaslarının gevşek olmasını sağlamamız gerekir.

Oturma banyosunda kullanılan suyun sıcaklığı 38 derece civarında olmalı,dirsek kontrolünde dirseği yakmayacak düzeyde olması gerekir.Aşırı sıcak su ile oturma banyosu makatta yanıklara,soğuk su ile oturma banyosu ise  makat kaslarında spazmlara neden olacağı için şikayetlerin artmasına sebep olur.

Herhangi bir enfeksiyon varsa makat çevresine ve genital bölgeye yayılabilir.

Makat bölgesi hastalıklarında denize girmenin faydası olur mu?Makat bölgesi hastalıklarında denize girmek çok olumlu katkılar sağlar ve yara iyileşmesini belirgin şekilde hızlandırır. Bu nedenle, özellikle yaz aylarında ameliyat olan hastalarda denize girmek ve uzun süreli kalmak yarar sağlar. Ancak, fazla soğuk deniz suyunun makatta spazm yapacağını bilmekte yarar vardır. Denize girme imkanı olmayan hastaların havuza girmesi söz konusu olabilir.
Makat bölgesi ameliyatları sonrasında havuza , denize girmek yaranin  mikrop kapmasına neden olur mu?
Makat bölgesi ameliyatları sonrasında hastaların havuza veya denize girmesi sonrasında hastaların çok büyük bir bölümü yaranın mikrop kapacağı endişesi taşırlar. Denizdeki tuzlu suyun yara iyileştirici etkisi belirgindir ve normal de bol miktarda mikrop içeren ve vücudun en kirli bölgelerinden birisi olan makat bölgesinin güçlü bir antiseptik olan klor içeren havuz suyu veya deniz suyundan mikrop alması söz konusu olmaz.
Suyun içine ilaç koymak gerekli midir?
Sık  sorulan bir sorudur. Bazı oturma banyolarının içine alkol, rivanol, betadin ,baticon, iyot, soda veya tuz eklenmesini önerenler var. Fakat bu maddelerin  iyileşme sürecine  birçok zararlı etkileri de olabilmektedir.En pratik olanı çeşme suyu ile oturma banyosunu gerçekleştirmektir.
Makat bölgesinin iyi temizlenmemesi , dışkı artıklarının birikmesi, makatta huzursuzluk ve kaşıntıya neden olur. Makat bölgesini ılık su ile sabah ve akşam yıkamak, taharetlenme ile  ter ve dışkı artıklarından bölgeyi arındırmak gerekir. Oturma banyosu sonrasında, pişik ,anal dermatit  oluşmasını önlemek amacı ile, yumuşak  bir bez, havlu ile iyice kurulamak gerekir. Tuvalet kağıdı kullanımından ve makat bölgesinde kaşıntılı bölgeye sert hareketlerle sürterek  kurulamamak  gerekir. Her işlemden sonra enfeksiyondan korunmak için, küvetin içi güzel bir şekilde temizlenmelidir.

Oturma Banyosu Ne Kadar Yapılır

Hastalığa göre değişir.

Basur şişmesi; Şiddetli ağrıyı azaltmak için istenildiği kadar sıklıkta yapılabilir, her oturmada 10 dakika civarı olabilir.
Makat çatlağı; Tuvaletten önce 3 dakika tuvaletten sonra 3 dakika yeterlidir.
Ameliyatlardan sonra temizlik amacıyla; 5 dakika kadar oturulmalı ama bu süre zarfında gazlı bez veya elle taharetlenme şeklinde temizlik de yapılmalıdır.
Kondilom sonrası; 3-4 dakika ve yine yıkama hareketleri yapılmalıdır.
Makat apsesi; Apsenin kendisi duruken yapılmamalı bir an önce boşalttırılmalıdır, boşaltıldıktan sonra temizlik amacıyla 3-5 dakika kalınmalıdır.

https://www.ideaklinik.com/sicak-oturma-banyosu-nasil-yapilir.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Canlı Destek
İletişim Bilgileri